Przepisy

przepisy blogerek ze Śmietanką Czekoladową 30%

Zapraszamy serdecznie do zakładki na naszym fanpage\'u:

\"Przepisy kulinarne\" - https://www.facebook.com/SMGostyn/app_224250921076610

Znajdziecie w niej Państwo 26 przepisów, wykonanych przez 11 blogerek kulinarnych z użyciem naszego najnowszego produktu - Śmietanki Czekoladowej 30%.

Życzymy smacznego... oglądania ;)

 

Ciasto kajmakowe

 

Biszkopt

5 jaj

5 łyżek cukru

2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

2,5 łyżki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Jajka ubić mikserem z 5 łyżkami cukru. Następnie do dobrze ubitej masy wsypać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Tak przygotowane ciasto wylać na blachę wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną pergaminem.

Biszkopt upiec w piekarniku. Czas 15 minut , temperatura 160 °C - 180 °C.

 

Masa budyniowa

0,5 l mleka UHT z Gostynia

0,5 szklanki cukru

4 żółtka

¾ szklanki mąki pszennej

½ kostki masła 250 g z Gostynia

Wykonanie: Mleko z cukrem zagotować.

W części mleka rozmieszać żółtka i mąkę . Następnie wszystko wlać do gotującego mleka i wolno zagotować do uzyskania masy budyniowej.

 

Przestudzoną masę budyniową ucieramy z ½ kostki masła

 

Masa

1 puszka mleka słodzonego gotowanego 510 g z Gostynia

 

Bita śmietana

0,5 litra śmietanki UHT 30 % tł. z Gostynia

2 łyżeczki żelatyny

2 śmietano – fix

1 łyżka cukry pudru.

 

Wykonanie: Śmietankę UHT ubijamy do bitej śmietany – przed końcem ubijania dodajemy cukier puder , żelatynę rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody oraz śmietano- fix .

 

Do wykonania ciasta potrzebujemy dodatkowo: 1 dużą paczkę krakersów i 2 paczki ciastek petitków.

 

Kolejność przekładnia ciasta

Biszkopt

Masa budyniowa

Petitki

Krówka – kajmak

Krakersy

Bita śmietana

Na bitą śmietanę ucieramy czekoladę (tarką na grubych oczkach)

kajmak 510 g.oraz 0,5 lub 0,7 l. wódki czystej 40% ( zależnie od preferencji ) mocno wymieszać np, w melakserze i gotowe ps. podawać schłodzone

 

Maślane karmelki

PRZYGOTOWANIE: 10 minut
GOTOWANIE: 35-40 minut
OCZEKIWANIE: 5 godzin

Składniki na ok. 40 karmelków:
- 350g mleka zagęszczonego niesłodzonego z Gostynia (lub tyle samo mleka zagęszczonego łodzonego w puszce z Gostynia już bez dodatku cukru)
- 10 dag cukru
- 5 dag masła z Gostynia

Sposób przygotowania:
1. Mleko zagęszczone niesłodzone z Gostynia wlać do rondelka, dodać masło gostyńskie, sól i cukier, ciągle mieszając doprowadć do wrzenia.
2. Masę gotować ok. 35-40 minut ciągle mieszając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
3. Masę schłodzić
4. Z masy uformować wałek o średnicy ok. 1 cm, następnie owinąć go w folią i chłodzić w lodówce ok. 5 godzin
5. Schłodzony wałek wyjąć z lodówki i pokroić na kawałki wielkości cukierków
6. Każdy karmelek owinąć w celofan lub folię termokurczliwą spożywczą

   

Słodki deser ryżowy

PRZYGOTOWANIE: 15 minut
PIECZENIE I GOTOWANIE: 1,5 godz.

Składniki na 4 porcje:
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 533g z Gostynia
- 15 dag ryżu
- 2 duże pomarańcze + skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru
- rodzynki do dekoracji
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
2 pomarańcze umyć i pokroić w plastry. Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem. Piec w temperaturze 120°C około 30 minut.
W międzyczasie ugotować 15 dag ryżu (ok. 20-30 minut) w wodzie z 1 łyżeczkę soli i odcedzić. Do garnka wylać zawartość puszki, dodać startą skórkę z 1 pomarańczy, dodać ugotowany ryż i wymieszać. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut aż masa trochę się zagęści, przestudzić.
Boki 4 szklanic udekorować pieczonymi plastrami pomarańczy, wlać masę mleczno-ryżową. Wierzch deseru udekorować plastrem pomarańczy, posypać rodzynkami. Deser ryżowy serwować lekko ostudzony lub na zimno.

 

Truskawkowa nuta

Biszkopt

- 7 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki krupczatki ( maki tortowej)
- ¾ szklanki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do całych 7 jajek dodajemy 3/4 szklanki cukru i ubijamy na puszystą masę (około 10 minut ubijamy).
Następnie mieszamy w osobnym naczyniu mąkę ziemniaczaą, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia.
Po wymieszaniu tych składników dodajemy małymi porcjami do ubitej masy z jajek i wolno mieszamy.
Całość wkładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku 160° C około 20-25 minut

Truskawkowa masa

- 1 kostka masła z Gostynia
- 3 budynie śmietankowe
- 500 ml mleka UHT 2% z Gostynia
- 1 galaretka truskawkowa
- 4 łyżki cukru.

Masa śmietankowa

- 500 ml śmietanki UHT 30% z Gostynia
- 3 śnieżki o smaku truskawkowym
- Ciastka pepitki

Wykonanie

Pieczemy biszkopt.
Następnie przygotowujemy masę truskawkową – do mleka dodajemy cukier i gotujemy budyń.
Do gorącego ugotowanego budyniu wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy, a następnie pozostawimy do przestygnięcia.
Rozkręcamy masło i dodajemy zimy wcześniej przygotowany budyń.
Przekroić biszkopt na dwie części.
Na jedną część położyć truskawkową masę następnie położyć drugą cześć biszkoptu.
Ubijamy śmietankę UHT z śnieżkami .
Następnie nakładamy ubitą śmietankę na drugą cześć biszkoptu. Na samym końcu układamy ciastka pepitki na masę śmietankową i lukrujemy, albo polewamy polewą czekoladową ( polewa z mleka zagęszczonego słodzonego gotowanego kakaowego 533 g z Gostynia ).

   

Strona 1 z 2

SG24

Na stronie używamy plików cookie. We use cookies to improve our website and your experience when using it. Akceptuj pliki cookie na stronie. Akceptuj